Ηπειρώτικα Κάστρα

Γενικά έχω ένα ενδιαφέρον, για διάφορους λόγους, προς τους αρχαιολογικούς χώρους, τόσο της αρχαιότητας όσο και της νεότερης ιστορίας του τόπου. Στη πόλη μου έχουμε ένα ωραία κάστρο, και σε άλλα αγαπημένα μέρη υπάρχουν επίσης μερικά. Ζώντας στη Σκωτία για μερικά χρόνια είχα την τύχη να επισκεφθώ διάφορα κάστρα. Ευτυχώς εκεί τα συντηρούν σε κάποιο βαθμό και τα αναδυκνείουν. Γνώριζα ότι στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν επίσης πολλά κάστρα (Αρχαία, Βυζαντινά, μετα-Βυζαντινά, Ενετικά κλπ). Δεν γνώριζα όμως για το πόσα κάστρα υπάρχουν στον χώρο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, την Ήπειρο. Ευτυχώς υπάρχον κάμποσα, δυστυχώς τα περισσότερο ξεχασμένα από οποιονδήποτε φορέα.

Ξεκίνησα μια απλή προσπάθεια χαρτογράφησης των διαφόρων κάστρων στον χώρο της Ηπείρου (Ελλαδική + Β. Ήπειρος). Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες αυτών, κάποιες από τις οποίες δεν τις έχω εξακριβώσει ακόμη. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και άλλα που μου διαφεύγουν. Θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω τον χάρτη καθώς μαθαίνω για κάποιο καινούργιο κάστρο, καθώς επίσης και τη συλλογή φωτογραφιών.

Advertisements

3 thoughts on “Ηπειρώτικα Κάστρα

 1. Τέλειο!!! έλεγα να ετοιμάσω μια ανάρτηση για το δεσποτάτο οπότε θα πέσει λινκ!

  Λίγες λεπτομέρειες για το δικό μας, των Ιωαννίνων:

  Το παλιότερο κομμάτι νομίζω πως είναι ο νορμανδικός πύργος του Βοημούνδου. Εκείνη την εποχή ο πύργος αποτελούσε μέρος του εξωτερικού περιβόλου, συνεπώς το αρχικό κάστρο έκλεινε μόνο ένα μέρος του Ιτς Καλέ. Μάλιστα το μέρος αυτό ήτανε μικρότερο από το σημερινό καθώς επί Αλή έγιναν πολλές επιχωματώσεις.

  Ο πύργος του Θωμά που αναφέρεις είναι όντως τμήμα βυζαντινής οχύρωσης, αλλά όχι της αρχικής. Αποδίδεται στον Θωμά ΙΙ Πρελούμποβιτς (1366-1384). Το κάστρο λοιπόν ήδη από τότε είχε επεκταθεί για να καλύψει τη σημερινή έκταση. Στην ουσία το σημερινό τελικό τείχος ο Αλής το έχτισε επάνω στο βυζαντινό.

  Τέλος, οι Φράγκοι είχανε το κάστρο από το 1318-1359 (Ορσίνι) και μετά πάλι από το 1385 ως το 1430 που παραδόθηκε στους Οθωμανούς. Οι Οθωμανοί δεν ξέρω σε τι κατάσταση το παραλάβανε, πάντως μεγάλης κλίμακας παρέμβαση ξανάγινε στο κάστρο, όπως αναφέρεις κι εσύ, κοντά 350 χρόνια μετά.

 2. Συνεχίζεται να αυξάνεται η λίστα και τα φωτογραφικά στοιχεία 😉

  υγ: τα ιστορικά στοιχεία δεν είναι δικά μου, παρεμένα απ’εδώ κι απ’εκεί παραλείποντας, βλακοδώς, τις παραποντές.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s