Δυμόκαστρο Θεσπρωτίας – ζώα και φυσίγγια στον αρχαιολογικό χώρο

Τις προάλλες επισκέφθηκα και ακόμη μία φορά το Δυμόκαστρο Θεσπρωτίας. Μία αρχαία καστροπολιτεία, ταυτίζεται με την αρχαία Ελίνα, η οποία βρίσκεται σε έναν πανέμορφο λόβο πάνω από τη παραλία Καραβοστάσι, δίπλα στον Αρίλλα. Σώζονται αρκετά ευρήματα και η θέα προς το Ιόνιο είναι μαγευτική, βλέποντας από τη Λευκάδα μέχρι και τη Κέρκυρα.

Προς απογοήτευση μου όμως, παρά την προστασία με φράχτες κλπ., αντίκρυσα την είσοδο οικόσιτων βοειδών στον αρχαιολογικό χώρο καθώς επίσης και αρκετά φυσίγγια.  Ανέφερα (με φωτογραφικά στοιχεία) το συγκεκριμένο περιστατικό στην ΛΒ΄ ΕΠΚΑ η οποία είναι υπεύθυνη για τον συγκεκριμένο χώρο και έλαβα τη παρακάτω απάντηση από τον αναπληρωτή προϊστάμενο:

ΘΕΜΑ: «Παρουσία ζώων στον αρχαιολογικό χώρο Δυμοκάστρου»

ΣΧΕΤ.: (α). Το από 23.01.2012 ηλεκτρονικό μήνυμά σας.

 Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού ηλεκτρονικού σας μηνύματος σχετικά με την παρουσία ζώων και κυνηγών στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμοκάστρου Θεσπρωτίας, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα επανειλημμένα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικό τμήμα Πέρδικας και τους ιδιοκτήτες οικόσιτων κοπαδιών ζώων) για την ανάγκη απομάκρυνσής τους από τον αρχαιολογικό χώρο και για την τακτική διέλευση αστυνομικών αποσπασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποφευχθούν οι παραβιάσεις εντός του χώρου, αλλά και τυχόν κρούσματα λαθρανασκαφών.

Ευελπιστώντας ότι σχετικά θέματα θα αντιμετωπιστούν μελλοντικά, σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Ακόμη και εάν ληφθούν μέτρα προστασίας, η νοοτροπία των συγκεκριμένων κατοίκων της γύρω, προφανώς, περιοχής, πρόκειτε ν’αλλάξει; Των παιδιών τους;

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s